Att lär sig "ti arbeit i lag" - att sätta laget före jaget
F2014Publicerad: 07.04.2024 11.10

Att lär sig "ti arbeit i lag" - att sätta laget före jaget

Med tanke på senaste veckas tragiska händelse vill jag som "lagledar ansvarig" i Sundom IF lyfta fram det viktiga arbete och ansvar som vi ALLA VUXNA i föreningen har. Vi kan inte längre bara knycka på axlarna och tänka att "det är föräldrarnas uppgift", "det är skolans uppgift" eller "det är samhällets ansvar" att ta tag i den rådande situationen med barn och unga som mår dåligt eller far illa. Det är ju vi som är samhället, i alla fall en del av det! Och vi kan alla hjälpas åt att göra lite till för att barnen och ungdomarna skall få det bättre.

I föreningen träffar vi många av byns barn. Och dessa barn skall kunna lita på alla oss vuxna här, allt från seniorlagens spelare till juniorlagens tränare, lagledare och föräldrar, att vi står upp för vart och ett av dem om så krävs och att vi står för allas lika värde!

Som vuxna i föreningen måste vi agera som goda förebilder för hur man jobbar tillsammans, helt enkelt visa hur det är "ti arbeit i lag". Vi måste nu jobba mera intensivt än någonsin tidigare med att lära barnen hur man blir en lagspelare och gör ett lagarbete då samhället över lag nu präglas av individualism. Det är här i fotbollsföreningen som dagens barn och unga måste få träna på just lagarbetet. För ensam är inte stark! Barnen måste få lära sig lagarbete och känna känslan av att höra ihop och vara starka tillsammans. De behöver få lära sig att uppskatta lagkänslan och vilken känsla det ger att sätta laget före jaget. Att lära sig inse att varje lagspelare har en viktig uppgift i ett lag. Det är här både tränarnas och lagledarnas roll blir viktig.

Att vara lagledare är en oerhört viktig uppgift och inte enbart praktisk, om man bara är villig att ge av sin tid och engagera sig. Det är just det som barnen lägger märke till och uppskattar, att man ger sig tid att prata med dem också om annat än fotboll. Och vi behöver fler vuxna med i föreningen som är villiga att dela med sig av sin tid, vi behöver förstå att den tid vi ger är en viktig investering i morgondagens samhälle. Hur vill VI att framtidens samhälle skall se ut?

När spelarna är små är det många tappade tänder som skall bevittnas, skrubbsår att putsa och plåster att sätta, knyta skor och snyta snor. Sedan, vart efter de växer kommer andra roller för lagledaren med i bilden om man bara tagit sig tid att skapa en för många barn och unga viktig relation. Man ska vara vuxen polis men också en kompis att prata med, man ska vara "socialtant" och psykolog. Man skall vara den alla barnen kan lita på.

När åren går och man märker att man i sin telefon har fler bilder på olika fotbollslag, tonvis med olika fotbollsevenemang, bilder på medaljer och pokaler i alla storlekar och valörer än vad man har på annat...då vet man att man har engagerat sig och troligen gjort livet lite lättare för någon att leva. Och det ger en bra känsla för den som gett av sin tid till andra, det kan jag skriva under på.

/Maria


Sundom Idrottsförening r.f.

0460065-2

c/o Tomas West 

Långängstået 49, 65410 Sundom