Innehåll

  1. Bakgrund
    1. Våra värderingar
    2. Begreppsdefinitioner
  2. Utgångspunkter
  3. Jämställdhets- och likabehandlingsarbetet i Sundom IF
  4. Handlingsplan

1.Bakgrund

I enlighet med de förordningar och direktiv som ställs på varje föreningsaktiv, arbetsgivare, utbildningsanordnare och verksamhetsarrangör skall en plan för jämställdhet och likabehandling utarbetas. Denna jämställdhets- och likabehandlingsplan omfattar alla som tar del av Sundom IF:s verksamhet, det vill säga styrelsemedlemmar, utövare, tränare, ledare och andra aktiva. Denna plan skall vara integrerad i verksamheten och regelbundet diskuteras i styrelsen och lagen. Planen skall finnas på föreningens hemsida, och även delges föräldrarna i samband med föräldramöten.

1 a) Våra värderingar

Våra värderingar är det som skall genomsyra hela verksamheten och synas i föreningens vardag. Våra värderingar är formulerade kring en inkluderande verksamhet där alla är välkomna, alla bemöts med respekt och vi ser styrkan i en stark tillhörighet och gemenskap där alla trivs.

Sundom IF:s värderingar är:

  • För alla: Alla intresserade är välkomna med i verksamheten.
  • Strävan efter förbättring: Vi gör vårt bästa, vill utvecklas och lära nytt.
  • Respekt: Vi respekterar varandra och har en positiv attityd.
  • Tillhörighet: Tillsammans är vi starka! Genom en god gemenskap, vi-anda och en positiv kultur främjar vi allas trivsel i vår förening.

  • 1 b) Begreppsdefinitioner

    Begreppen jämställdhet och jämlikhet används ofta som synonymer. Det finns dock en skillnad mellanbegreppen. Jämställdhet handlar om att ingen skall bli diskriminerad på grund av kön, vilket innebär att oavsett kön har alla lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter. Jämställdhet är samtidigt en del av begreppet jämlikhet, som mera beskriver likabehandling på ett allmänt plan där ingen (varken individ eller grupp) skall diskrimineras på grund av ålder, etniskt eller nationellt ursprung, språk, religion, övertygelse, åsikt, hälsotillstånd, funktionshinder, sexuell läggning eller någon annan personlig egenskap. Likabehandling är ett begrepp som är mycket likt jämlikhetsbegreppet. Skillnaden mellan dessa ligger främst i att jämlikhet handlar om en värdering, medan likabehandling handlar om agerande, en konkret handling.

    2.Utgångspunkter

    Denna plan har sin utgångspunkt idrottslagen, jämställdhetslagen och diskrimineringslagen i nedan beskrivna punkter. Enligt idrottslagen skall alla idrottsorganisationer bedriva ett målinriktat arbete för att aktivt främja rättigheter och möjligheter för dem som deltar i idrottsverksamhet. Idrottslagens syfte är att minska ojämlikhet inom motion och idrott. Den framhäver även vikten av att främja likabehandling, jämlikhet och kulturell mångfald. Jämställdhetslagens syfte är att förebygga diskriminering på grund av kön och främja jämställdheten mellan kvinnor och män. Diskrimineringslagen säger att verksamheten skall bedriva ett målinriktat arbete för att aktivt främja lika rättigheter och möjligheter inom idrottsrörelsen. I denna lag ställs även krav på organisationen som arbetsplats och verksamhetsfält. Detta innebär att idrottsföreningar utifrån dessa olika roller inte får diskriminera tränare, ledare, utövare (spelare) eller andra som är i kontakt med föreningen. Idrottsorganisationer har också ett ansvar för att medarbetare och utövare inte diskriminerar varandra, liksom att verksamheten inte är diskriminerande i sig

    3.Jämställdhets- och likabehandlingsarbetet i Sundom IF

    Sundom IF som förening strävar till:

  • En positiv verksamhet där alla känner sig välkomna och inkluderade.
  • En verksamhet där pojkar och flickor, män och kvinnor behandlas och bemöts lika, samt har lika villkor. - En verksamhet där alla bemöts med respekt och verksamheten är fri från diskriminering, trakasserier och övrig kränkande särbehandling.
  • Ett öppet och respektfullt förhållningssätt till olika bakgrund, erfarenheter och perspektiv bland samtliga i föreningen (spelare, tränare, ledare, anställda, styrelse och andra involverade).
  • Att betona nolltolerans gällande osakligt beteende och verka för en trygg idrottsmiljö.
  • Att stödja alla spelares möjlighet till lika rättigheter i sitt idrottsutövande.
  • Jämställdhet i styrelsen samt bland föreningsaktiva och funktionärer.

  • 4. Konkreta handlingar:

  • Identifiering och ingripande vid diskriminering samt vidtagande av eventuella åtgärder.
  • Positiv och aktiv kommunikation med utövarna, tränare, föräldrar, styrelse och övriga möjliga funktionärer.
  • Möjliggöra sätt för idrottsutövare, tränare, lagledare, föräldrar och övriga möjliga intresserade att delta i och påverka Sundom IF:s verksamhet.
  • Jämställdhet och likabehandling tas upp i våra utbildningar och möten.

  • Sundom Idrottsförening r.f.

    0460065-2

    c/o Tomas West 

    Långängstået 49, 65410 Sundom