Domaren dömer
F2014Publicerad: 08.08.2024 13:04

Domaren dömer

Som "lagledaransvarig" vill jag så här inför höstens avslutande matcher påminna alla aktiva ledare och föräldrar runt planerna att bemöta våra domare som kommer och dömer matcherna med respekt!

Vi har ofta unga domare som dömer i de yngre serierna och vi skall vara tacksamma att det finns ungdomar som ställer upp och sköter domarjobbet. Utan domare - inga matcher. Och ja, det kan ibland finnas ivriga ledare eller till och med föräldrar kring planerna som kan ryckas med i matcherna och ropa till om man uppfattar att någonting blir fel, men det är egentligen inte okej. Alla måste komma ihåg att det är domaren som dömer.

Till exempel är det svårt för alla att hinna uppfatta offside, så om en domare missar en offsidesituation är det ingen anledning till upprörda känslor i en juniormatch. Domaren har dömt utgående från hur hon eller han uppfattat situationen och då får vi alla vara nöjda med det beslutet. Här är det också viktigt att föregå med gott exempel och lära ut till spelarna, domaren dömer.

Detta är ingenting som vi haft några nämnvärda problem med i Sundom vad jag känner till, men har erfarenhet från några matcher under sommaren kring hur andra lags vuxna kan bete sig.

Som lagledare tycker jag att man har ett visst ansvar för detta så länge vi är på hobbynivå. Om man i sitt lag har en ivrig lagledning som blir upprörd eller för den delen föräldrar, så skall man våga säga ifrån att "hej, det är inte okej att ha åsikter kring domarens arbete". Om vi vill ha domare i framtiden måste vi alla ta ansvar och bli bättre på det här!


Maria Hofman-Bergholm, lagledare



Sundom Idrottsförening r.f.

0460065-2

c/o Tomas West 

Långängstået 49, 65410 Sundom